Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΙΡΩΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΔΙΤ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ : '' ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ....''

ΑΣ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΡΦΙΑΛΩΝ ΚΑΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΩΝ ΑΦΕΝΤΑΔΩΝ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΙ ΑΣ ΠΟΥΝ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΜΕΣ, ΤΑ ΣΥΚΑ ΣΥΚΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΑΦΗ ΣΚΑΦΗ.....
Ο ΚΟΜΠΟΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΧΤΕΝΙ ΠΙΑ !!!

Γιάννης Τσιρώνης

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 11-1-2016

ΕΡΩΤΗΣΗ :
• Εχετε ανοίξει όμως και άλλα μέτωπα. Αναφέρομαι στη διαχείριση των σκουπιδιών και ειδικώς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σας καταλογίζουν ότι είσαστε αντίθετος με τα ΣΔΙΤ, τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
κ. ΤΣΙΡΩΝΗΣ
Να ξεκαθαρίσω ότι δεν αντιδικώ με κανένα. Είμαι υπέρ της συναίνεσης. Πιστεύω ότι η ποικιλία απόψεων, ο διάλογος και η σύνθεση των αντιθέτων είναι η ουσία της οικολογίας και της κοινωνίας.
Για μένα όλες οι απόψεις είναι χρήσιμες. Ερχομαι στο θέμα των σκουπιδιών για να σας πω ότι δεν αντιδικώ με τον κ. Τατούλη.
Αυτός έχει υποχρέωση να λύσει το σοβαρό πρόβλημα και να κάνει την αυτοκριτική του, γιατί έχει οδηγήσει σε ομηρία μια ολόκληρη περιφέρεια. Δεν έχουμε να κάνουμε με την Κρήτη, για παράδειγμα, που έχει βρει λύσεις και διαχειρίζεται τα απορρίμματα.
Η Πελοπόννησος όμως είναι το χειρότερο παράδειγμα και δεν μπορεί να μας εγκαλεί για παρέμβαση. Επιπλέον οι δήμαρχοι δεν έχουν συναινέσει ούτε με τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, ούτε με τις ποσότητες σκουπιδιών που θα παραδίδουν στο σύστημα.
Μιλάμε για ένα έργο που εν πολλοίς βρίσκεται στον αέρα, γι’ αυτό καλέσαμε τους δήμους να υποβάλουν προγράμματα και να πάμε σε διαπραγμάτευση με τον εργολάβο.
Δεν έχουμε ιδεοληψία εναντίον των ΣΔΙΤ, βάζουμε όμως συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να προχωρήσουν τα έργα με βάση το δημόσιο συμφέρον.
Το πρώτο είναι η διάρκεια της σύμβασης. Πιστεύουμε ότι είναι πολλά τα 28 χρόνια και πρέπει να περιοριστούν στην περίοδο απόσβεσης του έργου συν ένα εύλογο κέρδος.
Δεύτερον, η εγγυημένη ποσότητα πρέπει να είναι κλιμακωτή, μεγαλύτερη στην αρχή, για να στηριχθεί το έργο και να μειώνεται στην πορεία με ενίσχυση της ανακύκλωσης.
Τρίτον, η τιμή. Στην περίπτωση της Πελοποννήσου ισχυρίζονται ότι είναι περίπου 60 ευρώ τον τόνο, αλλά η ίδια η εταιρεία έχει ζητήσει περίπου 80 ευρώ για τους πρώτους 150.000 τόνους και 35 ευρώ για τις επιπλέον ποσότητες.
Το 60 ευρώ δεν είναι το πραγματικό ποσό, αλλά το μεσοσταθμικό για τους 200.000 τόνους. Οι πραγματικές ποσότητες υπολογίζονται σε 130-150 χιλιάδες τόνους και θα πληρωθούν με περίπου 80 ευρώ. Είναι στοιχεία που και οι δήμαρχοι τα έμαθαν τώρα.
Υπάρχει και άλλο ένα θέμα που έχει σημασία. Ζητάμε να συνυπολογίζονται στις ποσότητες των σκουπιδιών και τα προϊόντα που ανακτούν οι δήμοι με προγράμματα διαλογής στην πηγή, τα οποία θα διαχειρίζονται μαζί με τους ανάδοχους με ειδική συμφωνία.
Είναι το κλειδί, για να προχωρήσουν οι δήμαρχοι και εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Στην Ηλεία υπάρχει συμφωνία για την χωροθέτηση στην Τριανταφυλλιά, αλλά είναι μεγάλες οι προβλεπόμενες ποσότητες των σκουπιδιών. Αν αντιμετωπιστεί η υπερδιαστασιολόγηση, το έργο μπορεί να προχωρήσει, γιατί είναι καλή η οικονομική προσφορά.
Αυτή είναι η στρατηγική μας, σε συνδυασμό με διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση με τα λεγόμενα «πράσινα σημεία», για να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών και να έχει κίνητρο ο πολίτης να συμμετέχει. Είναι θέματα, για τα οποία δεν έχουν αντίρρηση ούτε οι επιχειρηματίες.
Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΕΩΝ ΑΚΟΥΕΙ ???
Ή ΕΝΤΡΥΦΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑ......ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΟΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ???

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.