Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΕΡΝΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΕΡΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ???

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ Γ. ΤΣΙΡΩΝΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ,ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ......
ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΕΝΑΓΩΝΙΩΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ''ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ''  ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ......




Σημαντική για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι η σημερινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη με τους δημάρχους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στη 1 το μεσημέρι, στο υπουργείο.
Ο υπουργός ζητεί από τους δημάρχους ενημέρωση για σοβαρά στοιχεία, γεγονός που δείχνει πως η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την ανάδοχο εταιρεία (ΤΕΡΝΑ) και την Περιφέρεια για τη ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει καταλήξει σε αδιέξοδο και φαίνεται να οδεύει σε ναυάγιο.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιρώνης έχει ζητήσει ενημέρωση για: α) Τη συνολική παραγόμενη ποσότητα αστικών στερεών αποβλήτων. β) Την εκτιμώμενη ποσότητα προς διαχείριση (επεξεργασία και διάθεση) των υπολειπόμενων σύμμικτων ΑΣΑ μετά την εφαρμογή διαλογής στην πηγή και εκτροπής ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων. γ) Τα σημεία χωροθέτησης αποκεντρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης υπολειπόμενων σύμμικτων ΑΣΑ, τα οποία προτείνεται να αξιοποιηθούν (να αναγραφεί επίσης αν υπάρχει ή επίκειται περιβαλλοντική αδειοδότηση) και να εκτιμηθεί το κόστος κατασκευής των υποδομών τους και λειτουργίας τους. δ) Τον προγραμματισμό προσωρινής ή οριστικής διαχείρισης του συνόλου των παραγόμενων ΑΣΑ και τις ανάγκες χρηματοδότησης της λειτουργίας τους, κατά τη μεταβατική περίοδο (είτε με διάθεση εξοπλισμού είτε με ενοικίαση).
Ο υπουργός σημειώνει ότι «στόχος μας είναι η παύση της ανεξέλεγκτης διάθεσης και η προσωρινή διαχείριση των αποβλήτων, ώστε άμεσα να κλείσουν οι χωματερές, να αναβαθμισθεί και να επεκταθεί η ανακύκλωση, καθώς και η εναρμόνιση του ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου με το νέο εθνικό σχέδιο, που προωθεί αρμονικά όλες τις πλευρές μιας σύγχρονης διαχείρισης, με πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση στην πηγή, ανάκτηση, με επεξεργασία των αποβλήτων και με ελαχιστοποίηση της τελικής τους διάθεσης. Το ΥΠΕΝ θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες αυτές, ώστε, σε συνεργασία με τους δήμους, που ο ρόλος τους είναι καθοριστικός στη διαχείριση αποβλήτων, με ενότητα και συναντίληψη, να δοθούν λύσεις περιβαλλοντικά ασφαλείς και ορθολογικές, κοινωνικά επωφελείς, χαμηλού κόστους για τους πολίτες».
Στην πρόσκληση αναφέρεται ότι η σύσκεψη είναι σε συνέχεια της συνάντησης της 18ης Νοεμβρίου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στο πλαίσιο επανεξέτασης των έργων διαχείρισης αποβλήτων Πελοποννήσου από τη Διυπουργική Επιτροπή Μεγάλων Εργων. Διευκρινίζεται πως η σύσκεψη εντάσσεται στη διαδικασία ενημέρωσης του υπουργείου για τις πρωτοβουλίες των ΟΤΑ στο θέμα της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων στις αντίστοιχες Περιφερειακές Ενότητες και έχει χαρακτήρα διαλόγου με τους εκπροσώπους της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο της σύνταξης των τοπικών τους σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.