''Ο Σύνδεσμος Περιβαλλοντικών Οργανώσεων της Ευρύτερης Περιοχής της Πάτρας ζητεί από κάθε αρμόδια αρχή, περιλαμβανομένου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών και τη δρομολόγηση νόμιμης αλλά και ρεαλιστικά εφαρμόσιμης λύσης του σοβαρού προβλήματος Δημόσιας Υγείας και περιβάλλοντος που συνιστά η εγκαταλελειμμένη πρώην ΑΜΙΑΝΤΙΤ.
Η πρόσφατη δημοσίευση της υπ’ αριθμόν 1985/2017 Απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κοινοποιήθηκε στα μέσα Νοέμβρη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δ. Ελλάδος, Ιονίων Νήσων, και με την οποία, για τυπικούς λόγους, απορρίπτεται η αίτηση ακύρωσης της πλευράς των ιδιοκτητών (Εθνική Τράπεζα και Κτηματική Α.Κ.Ε.) κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του 2011, εισάγει τη διαχείριση του προβλήματος σε νέα φάση.
Όπως προέκυψε και στην πρόσφατη, υψηλού επιπέδου ημερίδα την οποία διοργάνωσε η περιβαλλοντική οργάνωση ECOCITY στην Πάτρα, η πρόσκληση προς την πλευρά των ιδιοκτητών,  στην οποία ήδη προέβη η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, να εφαρμόσουν την απόφαση του 2011 για μεταφορά του συνόλου των αποβλήτων που βρίσκονται στο χώρο, σε κατάλληλες Μονάδες Διαχείρισης στη Γερμανία είναι ενέργεια νομότυπη μεν, αλλά μετά βεβαιότητος μη επαρκής για να δώσει αποτέλεσμα. Και τούτο διότι η απόφαση αυτή και λόγω του κόστους της τάξης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ αλλά και των μεγάλων δυσχερειών που συνεπάγεται η μεταφορά δεκάδων χιλιάδων τόνων ρυπασμένων υλικών (χωμάτων κυρίως) στο εξωτερικό,  παραμένει πρακτικά μη εφαρμόσιμη τόσο και για τους ίδιους λόγους, όσο ήταν και κατά τα έξη χρόνια αδράνειας τα οποία πέρασαν με το πρόβλημα να έχει παραδοθεί στη διάθεση του ανέμου και της λεηλασίας.
Κλειδί για την άρση του αδιεξόδου είναι η αξιοποίηση της διάκρισης, που και η ίδια η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του 2011 κάνει, σε κυρίως επικίνδυνα υλικά (σπασμένα φύλλα αμιαντοτσιμέντου, σάκους είτε έχουν ίνες είτε όχι  και άλλα ανάλογα) από τη μια και τις μεγάλες ποσότητες των ρυπασμένων ή ενδεχόμενα ρυπασμένων χωμάτων από την άλλη.
Οι αρχές οφείλουν αξιοποιώντας κάθε νόμιμο μέσο να υποχρεώσουν ΑΜΕΣΑ την πλευρά των ιδιοκτητών, αφού περιφράξει και φυλάξει το χώρο, να ξεκινήσει από τα πρώτα, και με το εκτιμώμενο στα λογικά επίπεδα των 2- 4 εκατομμυρίων ευρώ κόστος να τα στείλει χωρίς καμιά καθυστέρηση στο εξωτερικό για διαχείριση. Παράλληλα όμως, οφείλουν να διευκολύνουν ρεαλιστικά την ολοκλήρωση της λύσης, παρέχοντας την άδεια στην πλευρά των ιδιοκτητών να προχωρήσει σε υγειονομική ταφή σε τμήμα του οικοπέδου της των 135 στρεμμάτων των μικρής ή απλώς πιθανής επικινδυνότητας ποσοτήτων των ρυπασμένων χωμάτων, με υποχρέωση άμεσης δεντροφύτευσης του χώρου αμέσως με τη λήξη των εργασιών αυτών. Αυτό συνάδει και με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων που προκρίνει την εντός της χώρας διαχείριση. Η πλευρά των ιδιοκτητών, (και ιδίως η Εθνική Τράπεζα) καιρός είναι να αναλάβει πλήρως την κοινωνική της ευθύνη.
Μόνο έτσι θα επιτευχθούν:
-Η ασφαλής απομάκρυνση και διαχείριση των κυρίως επικινδύνων υλικών
-Η ασφαλής επιτόπια διαχείριση των υπολοίπων
-Η οριστική παύση της διασποράς ινών με τον άνεμο
-Η μετατροπή του γηπέδου των 135 στρεμμάτων από πρόβλημα Δημόσιας Υγείας σε αναπτυξιακή ευκαιρία.
Είναι ανάγκη η νομιμότητα να συμβαδίσει με τον πρακτικό ρεαλισμό. Η εμμονή σε νομότυπες αλλά πρακτικά μη εφαρμόσιμες αποφάσεις μας οδήγησε στην απαράδεκτη κατάσταση που συνεχίζουμε να ζούμε για πάνω από 10 χρόνια.''

Μετά από όλα αυτά.....και ενώ η Περιφέρεια Πελοποννήσου, από τον περασμένο Μάρτιο, έχει προσφύγει στο ΣτΕ (ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΥΤΕΑ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ) ....έρχεται έγγραφο από την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (αφού αυτή πλέον κατέχει την ΑΜΙΑΝΤΙΤ Δρεπάνου Πατρών), που ζητάει ταφή στον ''ενεργό'' ΧΥΤΕΑ Μεγαλ'οπολης ???
ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ???
ΤΙ ΠΡΑΤΤΟΥΝ ΟΙ ''ΠΡΑΣΙΝΟΕΥΑΙΣΘΗΤΟΙ'' ΑΙΡΕΤΟΙ......ΜΕ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΝ ΣΟΥΛΤΑΝΟ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΑΔΑΣ......ΤΩΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΩΝ ΤΟΥ ???
ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ???
ΠΟΙΑ ΘΕΣΗ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ....ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΗ.....ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΠΑΘΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ???