Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΣΔΙΤ ΚΑΙ ΤΗΝ -ΤΑΧΑ- ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΙ !!!

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΠΟΥ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΟ ΦΑΡΑΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ, ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ
ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΟΛΑ !!!
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ''ΔΕΙΧΝΕΙ'' ΠΩΣ ΑΓΝΟΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ......





Άστραψαν και βρόντηξαν από στοιχεία, επιχειρηματολογία και ανάλυση του κόστους για τους δημότες της Πελοποννήσου, οι εκπρόσωποι των συλλογικοτήτων και οι δήμαρχοι ( ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΠΑΥΛΗ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΠΟΥ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΑΝΗ ΛΟΓΟ !!!!)  που υποστηρίζουν την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, αναδεικνύουν έναν θησαυρό, τόσο από αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις, όσο και διάφορες χωροθετήσεις για άμεσα υλοποιήσιμες μονάδες και ΧΥΤΥ χρυσοπληρωμένες με αρκετές δεκάδες ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ , τα τελευταία δέκα χρόνια από διάφορα προγράμματα.
Αγνοούνται επιδεικτικά από την Περιφέρεια, και την κυβέρνηση, 11 αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις - μονάδες, για μηχανική διαλογή και κομποστοποίηση, 5 ήδη λειτουργούσες μονάδες ΚΔΑΥ ( ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ) και 4 τουλάχιστον ώριμες μελέτες για αδειοδότηση εγκαταστάσεων ΧΥΤΥ (ΧΩΡΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΦΗΣ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ )
Από στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, σε σύγκριση με αντίστοιχες μονάδες του εξωτερικού, αναδεικνύεται ότι, η αποπεράτωση των ήδη υπαρχόντων μονάδων και ο εξοπλισμός αυτών, δεν ξεπερνά σε επένδυση, το ποσό των 60 εκατομμυρίων ευρώ !!! Αντίθετα με την πολυδιαφημισμένη σύμβαση της Περιφέρειας με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ μέσω του ΣΔΙΤ που θα ξεπεράσει (ΑΝ ποτέ ήθελε λάβει σάρκα και οστά !!!) τα 145 εκατομμύρια ευρώ !!!
Σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, έρχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ειδήσεις που δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα, καθώς ανακοινώνεται από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια, ότι το μεσοσταθμικό εγγυημένο κόστος ανά τόνο απορριμμάτων, θα ανέρχεται σε 69,13 ευρώ ανά τόνο, χωρίς να υπολογίζουμε τον ΦΠΑ (24%) , την παράδοση στην είσοδο των εργοστασίων και το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα, που μαζί με τα κόστη μεταφόρτωσης και μεταφοράς στις ''σχεδιαζόμενες'' κεντρικές μονάδες, φαραωνικών διαστάσεων και ιδιαίτερα αυξημένης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης , θα ανέρχεται μαζί με τον ΦΠΑ, σε 120 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων !!!
ΑΝΤΙΘΕΤΑ στην αποκεντρωμένη διαχείριση των Δήμων, με δημοτικές ή διαδημοτικές συνεργασίες, αναλύθηκε, ότι όλο το κόστος διαχείρισης, θα ανέρχεται σε 25 ευρώ ανά τόνο, χωρίς ΦΠΑ και το τελικό συνολικής ολοκληρωμένης διαχείρισης,συμπεριλαμβανομένου και του κόστους ταφής σε ΧΥΤΥ των υπολειμμάτων, θα ανέρχεται σε 31 ευρώ ανά τόνο, ΜΕ τον ΦΠΑ !!!
ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΗΛΑΔΗ, ΕΙΝΑΙ ΤΕΣΣΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ !!!
Για κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί με τοπική διαχείριση και κοινωνική αποδοχή !!!
Το δε ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ για τις τοπικές κοινωνίες, με την αποκεντρωμένη διαχείριση, είναι τεράστιο.
Είναι σκανδαλώδες, να αγνοούνται επιδεικτικά, οι υπάρχουσες αλλά και οι μελλοντικές υποδομές, τα ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ που έχουν ήδη ξοδευτεί σε ώριμες μελέτες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, για να εξυπηρετηθούν εγγυημένα για περισσότερα των 21 έως και 27 χρόνια, κάποια εργολαβικά συμφέροντα και πολιτικά επίσης !!!
Το οικονομικό σκάνδαλο αναφέρθηκε ότι πλησιάζει το ιλιγγιώδες ποσό των 320 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ για 25 χρόνια, υπολογιζόμενο, από την διαφορά του κόστους διαχείρισης μεταξύ της πανάκριβης με το ΣΔΙΤ και της κατά πολύ φτηνότερης ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ !!!
Επιπλέον, έγιναν σαφείς αναφορές, σε εκβιαστικά σενάρια παραμονής των σκουπιδιών στις πόλεις, μετά και τις αποκαταστάσεις των παράνομων χώρων ανεξέλεγκτης απόρριψης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) .
Όλα αυτά όμως, ΧΩΡΙΣ να έχουν γίνει εδώ και χρόνια ( τα χρόνια του σεναρίου του ΣΔΙΤ !!!) τα προβλεπόμενα από το ΝΟΜΟ, παράλληλα έργα, τα λεγόμενα ΣΥΝΟΔΑ ΕΡΓΑ, ώστε να εκτραπούν τα απόβλητα, προς νόμιμο έστω και προσωρινό τρόπο διαχείρισης !!!
Ενώ έχουν μελετηθεί και ΑΚΡΙΒΟΠΛΗΡΩΘΕΙ, βρίσκονται στα συρτάρια της Περιφέρειας, τουλάχιστον 4 χώροι για εγκατάσταση ΧΥΤΥ !!!
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι από τις ελάχιστες - αν δεν είναι η μόνη- περιφέρειες στη χώρα, που πρακτικά ΔΕΝ έχει κατασκευάσει νόμιμο χώρο απόρριψης των υπολειμμάτων διαχείρισης (ΧΥΤΥ) πέραν του σχετικά πολύ μικρού ΧΥΤΑ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ο οποίος και εξυπηρετεί την τοπική κοινωνία στην Βόρεια Πελοπόννησο.
Αναφέρθηκε με έμφαση, ότι αντίστοιχες μονάδες στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην ΙΣΠΑΝΙΑ, έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν, με κόστος κατασκευής τα 23,3 εκατομμύρια ευρώ (!!!!) και ποσότητα των εισερχομένων απορριμμάτων   τους 133 τόνους !!!
Στην Περιφέρεια ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ) , θα παράγονται το έτος 2020 περίπου 264.000 τόνοι αστικών αποβλήτων .....
Σύμφωνα όμως με τις ζυγίσεις των δήμων, τα παραγόμενα απόβλητα, δεν φαίνεται να ξεπερνούν τους 200.000 - 210.000 τόνους , δηλαδή λιγότερα απόβλητα κατά 30 % περίπου !!!
'ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΕΡ-ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΜΕΝΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.....
Στην σημερινή εποχή, που ο λαός της ΕΛΛΑΔΑΣ περνάει πάρα πολύ δύσκολα και όχι από δική του υπαιτιότητα οικονομική......η αυτοδιοίκηση Α΄βαθμού, είναι εκείνος ο φορέας, που καλύπτει σχεδόν όλες τις ανάγκες των πολιτών με κοινωνικό και αλληλέγγυο τρόπο.
Ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, είναι σύμφωνα με το Νόμο, ο μοναδικός φορέας που δύναται να διαχειριστεί και να σχεδιάσει τρόπους για τα απορρίμματα που παράγονται στην διοικητική περιφέρεια Πελοποννήσου. Αναφέρθηκε ότι γίνονται προσπάθειες υπόγειες απαξίωσής του και με ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ για δημοκρατικές κοινωνίες, επιχειρούν να επιτύχουν την εκχώρηση των αμροδιοτήτων του, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ώστε να υλοποιήσει ανενόχλητη, τα σχέδιά της, για την ΑΝΤΙΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ και ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ .....
Αναφέρθηκαν πλήθος νομικών παρατυπιών και μεθοδεύσεων, που συμβαίνουν εδώ και πολύ καιρό, προκειμένου να  μην εγκριθεί ο ΠΕΣΔΑ του ΦΟΔΣΑ .....αλλά κάποιος άλλος σχεδιασμός, ΞΕΝΟΣ ως προς τις ΟΜΟΦΩΝΕΣ αποφάσεις των δημάρχων  !!!
ΟΛΟΙ οι παρευρεθέντες δήλωσαν ότι, ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ, τόσο για την έγκυρη και ειλικρινή ενημέρωση των πολιτών, όσο και των αρμοδίων ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ και ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ !!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.