Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ Η ΤΕΡΝΑ !!! ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ !!!

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:







Αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης στο θέμα της ανάθεσης σε ιδιώτες της διαχείρισης των απορριμμάτων σε Πελοπόννησο, Ηπειρο και Ηλεία δείχνει να προαναγγέλλει η δημιουργία διυπουργικής επιτροπής με στόχο την παρακολούθησή τους. Η επιτροπή θα επιτηρεί την πορεία και άλλων μεγάλων έργων, όπως τις 5 οδικές παραχωρήσεις, το Μετρό της Θεσσαλονίκης και τον βιολογικό καθαρισμό Ραφήνας - Αρτέμιδας.
Η δημιουργία της Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Εργων Υποδομής ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα από την τρόικα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης εντός του τρέχοντος μήνα (γι’ αυτό και αποφασίστηκε με πράξη υπουργικού συμβουλίου). Η επιτροπή, υπό τον υπουργό Επικρατείας, θα περιλαμβάνει ως μέλη τους υπουργούς Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών, τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος και τον υφυπουργό Οικονομίας για θέματα ΕΣΠΑ.
Ποιο θα είναι το έργο της επιτροπής; Τα... αυτονόητα. Σύμφωνα με την απόφαση, που δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Α 172) θα εγκρίνει, θα παρακολουθεί και θα επικαιροποιεί σχέδια δράσης, θα εντοπίζει τα σημεία που μπορεί να δημιουργήσουν καθυστερήσεις και θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την  επίλυσή τους.
Τα έργα με την πρόοδο των οποίων θα ασχοληθεί η επιτροπή αναφέρονται ονομαστικά. Το παράδοξο είναι ότι ανάμεσά τους περιλαμβάνονται οι τρεις ΣΔΙΤ απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, την Ήπειρο και την Ηλεία. Η εξέλιξη αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο αναπλ. υπουργός περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης έχουν κατηγορηματικά, εδώ και μήνες, δηλώσει ότι θα ακυρωθούν, ως αντίθετα στον νέο εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων. Μάλιστα τη θέση αυτή υποστήριξε πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος, κατά την εξέταση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της σύμβασης που επιθυμεί να υπογράψει η Περιφέρεια Πελοποννήσου με ιδιωτική εταιρία. Το λογικό συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι η επαναφορά τους προαναγγέλλει αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα- εκτός βέβαια κι αν υπάρξει νέα ανατροπή.
Τα υπόλοιπα έργα είναι:
- Οι πέντε οδικές παραχωρήσεις: Ολυμπία Οδός, Νέα Οδός, Κεντρική Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου και Μορέας (η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης της τελευταίας καθυστερεί για άγνωστη αιτία).
- Η πρώτη φάση του Μετρό Θεσσαλονίκης (η συμφωνία με την κοινοπραξία για την επανέναρξη του έργου καθυστερεί κι αυτή για άγνωστη αιτία, με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου να είναι πλέον ασφυκτικό).
- Τα έργα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων.
- Τα έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων των δήμων Ραφήνας- Πικερμίου και Σπάτων- Αρτέμιδας.

Πηγή : kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.