Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ''ΣΟΦΩΝ'' ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ !!! ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ......

Αυτοί είναι οι «σοφοί» που σφάζουν τις συντάξεις μας


Μια επαγγελματική ακτινογραφία αυτών που συσκέπτονται καθημερινά και εισηγούνται αν και πόση σύνταξη θα πάρουμε, πότε θα την πάρουμε, αν επανακαθοριστούν οι παλιές συντάξεις, αν υπάρξει βασική σύνταξη με εισοδηματικά κριτήρια κ.ο.κ.


Πολλοί αναρωτήθηκαν τι θέλουν τόσοι δικαστικοί σε μια επιτροπή που ασχολείται με την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού, η οποία θα έπρεπε λογικά να απαρτίζεται από περισσότερους αναλογιστές και οικονομολόγους. 

Η απάντηση είναι ότι οι προτάσεις των εμπειρογνωμόνων δεν έπρεπε να προσκρούουν στις διατάξεις του Συντάγματος για να μην επαναληφθεί η ιστορία με το ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων. Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος  Κατρούγκαλος είχε εκφράσει την επιθυμία να κατατεθεί μία και μοναδική πρόταση. Ωστόσο, δύο μέλη της επιτροπής (Δημήτριος Μπούρλος, Ξενοφών Κοντιάδης) δεν του έκαναν τη χάρη, καθώς διατύπωσαν διαφωνίες που καταγράφηκαν στο πόρισμα.  Ποιοι είναι λοιπόν οι «σοφοί» που πρότειναν τόσο σκληρά μέτρα (βασική σύνταξη-λάστιχο με εισοδηματικά κριτήρια, επανακαθορισμός των παλιών συντάξεων κ.λπ.) και, κατά την αντιπολίτευση, παίζουν τον ρόλο του «λαγού», ντύνοντας με επιστημονική  επικάλυψη μια ήδη ειλημμένη κυβερνητική απόφαση; 


1. Αννα Λιγωμένου 
Αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου, πρόεδρος της επιτροπής 
Η κυρία Λιγωμένου είναι αριστούχος της Νομικής Σχολής, με σπουδές στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στα Χρηματοοικονομικά και μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο. Διορίστηκε ως δικαστής στο Ελεγκτικό Συνέδριο το 1989. Προήχθη σε αντιπρόεδρο του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου το 2014.


2. Βασίλης Ανδρουλάκης
Πάρεδρος Συμβουλίου Επικρατείας


3. Διονύσης Γράβαρης
Καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής 
Μεγάλωσε στις γειτονιές της Αθήνας και ήταν υποψήφιος με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη στις δημοτικές εκλογές. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Ελλάδα και στον Καναδά και από το 1985 δίδαξε αρχικά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ σήμερα είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 2008 είναι επιστημονικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ. Θεωρείται βαθύς γνώστης του ελληνικού δράματος των πολύ μικρών επιχειρήσεων, αφού έχει εκπονήσει δεκάδες μελέτες την περίοδο της κρίσης. Πρότεινε οι συντάξεις να καταβάλλονται απευθείας από τη φορολογία, αλλά η πρότασή του δεν βρήκε ανταπόκριση από τα άλλα μέλη της επιτροπής.


4. Ξενοφών Κοντιάδης
Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας
Γεννήθηκε στη Χαϊδελβέργη και σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στο Μόναχο. Δικηγόρος Αθηνών από το 1992. Δίδαξε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου όπου  εκλέχθηκε κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Είναι πρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, θέση στην οποία διαδέχθηκε τον δάσκαλό του, συνταγματολόγο Δημήτρη Θ. Τσάτσο. Εχει γράψει πολλά βιβλία και άρθρα στον ημερήσιο Τύπο. Διαφώνησε στην πρόταση για τη δημιουργία ενός Ταμείου (πρότεινε τρία), τον μηχανισμό αυτόματων περικοπών και τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων, ενώ πρότεινε να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Ν. 3863/2010.


5. Κωνσταντίνος Κρεμαλής

Ομότιμος καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας
Γεννήθηκε στον Βόλο και σπούδασε Νομική σε Αθήνα, Μόναχο και Βιέννη. Ειδικευμένος σε εργατικά και ασφαλιστικά θέματα, συμβουλεύει εταιρείες και φορείς τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία όπου διαμένει  για μεγάλα διαστήματα. Θεωρεί ότι πρέπει να καταργηθεί οποιοδήποτε ασφαλιστικό βαρίδι,  π.χ. φόροι υπέρ τρίτων, που εμποδίζει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Στην επιτροπή ήταν υπεύθυνος για τη συλλογή καλών πρακτικών στην αλλοδαπή. O καθηγητής Κρεμαλής είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας και Πρόνοιας του Πανεπιστημίου Αθηνών.


6. Σταυρούλα Κτιστάκη
Πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας
Σπούδασε Νομικά και Δημόσιο Δίκαιο στη Θεσσαλονίκη και έλαβε διδακτορικό στη Σορβόνη.


7. Φρόλη Κουσκουνά

Πρόεδρος Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής 
Δουλεύει ατελείωτες ώρες πάνω σε μαθηματικά μοντέλα, υλοποιώντας συγκεκριμένες εντολές της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας  προκειμένου να βγουν οι μνημονιακοί στόχοι.


8. Σπύρος Μαρκάτης
Σύμβουλος Επικρατείας


9. Δημήτριος Μπούρλος
Εργατολόγος και  εκδότης του περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ» 
Γεννήθηκε στην Τρίπολη και είναι το πιο οικείο πρόσωπο της επιτροπής, αφού «εξιστορεί» σχεδόν καθημερινά στα τηλεοπτικά πάνελ, με ήρεμο ύφος χωρίς κορόνες, τα πάθη των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Εχει διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής για τη Διαδοχική Ασφάλιση και μέλος πολλών άλλων επιτροπών.  


10. Μιλτιάδης Νεκτάριος
Καθηγητής Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης
Ο κ. Νεκτάριος είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της International Life ΑΕΑΖ, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και πρώην διοικητής του ΙΚΑ (1999-2004) επί κυβέρνησης Σημίτη. Επίσης, έχει διατελέσει πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών. Ο κ. Νεκτάριος έχει συγγράψει πολλά βιβλία γύρω από το ασφαλιστικό πρόβλημα. Μάλιστα σε ένα εξ αυτών με τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση με συναίνεση και διαφάνεια» (εκδόσεις Παπαζήση, 2008) βασίστηκε το μοντέλο του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος που πρότεινε η επιτροπή.


11. Αθηνά Πετρόγλου
Δικηγόρος, εξειδικευμένη σε συνταξιοδοτικά θέματα, εκ των συνεργατών του κ. Κατρούγκαλου 
Ασχολήθηκε με τον επανυπολογισμό των συντάξεων και κυρίως με τις διατυπώσεις (αρχή της ισότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης) που θα ακολουθούσαν το εγχείρημα, ώστε να μην προσκρούσει σε διατάξεις του Συντάγματος.


12. Αγγελος Στεργίου
Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στο ΑΠΘ, διδάκτωρ 
της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σορβόνης
 Είχε διατελέσει πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό επί υπουργίας Λοβέρδου.

πηγή : protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.