Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2016

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !!! ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΧΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!!

ΕΓΙΝΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΧΩΡΑ ΜΙΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗ....ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΚΑΥΣΗΣ ΚΑΙ.....''ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ''.....

ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ !!!

ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΙΚΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΑΔΟΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΦΩΤΟ

Γνωστοί και Άγνωστοι Αναγνώστες,

Πάνε πολλά χρόνια  όταν ένα Δευτεριάτικο πρωινό έλαβα στο προσωπικό E-mail της εταιρίας μου, το τι πρόκειται να ακολουθούσε την επόμενη εβδομάδα σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στα γραφεία μας. Μέχρι τότε εναποθέταμε τα απορρίμματα μας, και εμείς  «Σύμμικτα» στους γνωστούς σε όλους μας «κάδους». (Ότι ακριβώς γίνεται μέχρι και σήμερα στη πατρίδα μας, και τα απορρίμματα καταλήγουν «Σύμμικτα» στους «Νόμιμους ΧΥΤΑ».
Το E-mail  είχε επισυναπτόμενο ένα εικονογραφημένο αρχείο, όπου μας ενημέρωνε  για τους 7 καινούριους κάδους που πρόκειται να δούμε σε κάθε τμήμα της εταιρίας μας.


1)    Ένα κάδο για το καθαρό χαρτί
2)    Ένα κάδο για το έγχρωμο χαρτί ή με ζελατίνες ή πολύ χοντρό χαρτί ( Χαρτόνι).
3)    Ένα κάδο για τα πλαστικά
4)    Ένα κάδο για τα αλουμίνια
5)    Ένα κάδο για τα γυαλιά
6)    Ένα κάδο για τα βιοδιασπώμενα
7)    Και τέλος έναν κάδο για τα «Σύμμικτα απορρίμματα».Ο χρόνος που μεσολάβησε από τότε που λάβαμε το E-mail  για το τι πρόκειται να ακολουθήσει μέχρι και την εφαρμογή του ήταν μια εβδομάδα. Πράγματι, έτσι και έγινε. Την επομένη ξέραμε ότι για παράδειγμα η φλοίδα μιας μπανάνας θα πάει στο κάδο με τα βιοδιασπώμενα, ενώ το πλαστικό μπουκάλι ενός αναψυκτικού στο κάδο με τα πλαστικά.

Τα αποτελέσματα θεαματικά, από εκεί που έβλεπα όταν δεν κάναμε ανακύκλωση να γεμίζουν σακούλες η μία μετά την άλλη με «σύμμικτα απορρίμματα», και η αλήθεια ήταν   ότι είχαν μια ιδιαίτερη μυρωδιά, διαπίστωσα ότι τώρα πια η μυρωδιά  δεν υπάρχει. Υπάρχει ποτέ περίπτωση να μυρίζει άσχημα ένας κάδος με καθαρό ήέγχρωμο χαρτί ????????? Υπάρχει περίπτωση να έχουμε έντονες μυρωδιές σε έναν κάδο με πλαστικά ή γυαλιά όταν το περιεχόμενο τους το έχουμε όλο αδειάσει. ?? (Για παράδειγμα το κουτί από το αλουμίνιο με τη πορτοκαλάδα το έχουμε καταναλώσει ή αν δεν θέλουμε να το καταναλώσουμε όλο, πρώτα το αδειάζουμε, και μετά το πετάμε στο κάδο  με τα αλουμίνια ).
Εν ώρα εργασίας  μου έβλεπα τους υπαλλήλους, στη κυριολεξία με τις γραβάτες  τους, να συλλέγουν τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα  εκτός πάντα αυτών των «σύμμικτων».
Η εταιρία που τα συλλέγει χρέωνε πολλά λιγότερα (μέχρι και 50% φθηνότερη από τα αντίστοιχα Δημοτικά τέλη του Δήμου), η εταιρία μου κέρδιζε γιατί πληρώνει πολλά λιγότερα Δημοτικά τέλη,αλλά και η εταιρία που τα συλλέγει κερδίζει και από την εμπορία στην συνέχεια των ανακυκλώσιμων υλικών. !!!! 
Τα απορρίμματα αποκτούν αξία !!
Εξακολουθώ και επιμένω ότι αυτό που μου είχε κάνει εντύπωση ήταν η Δραματική μείωση των σύμμικτων απορριμμάτων, και το γεγονός ότι τα απορρίμματα αποκτούσαν αξία. ( Όλοι κέρδιζαν )  -  Φυσικά τα σύμμικτα απορρίμματα  τα όποια έμεναν – ελάχιστα βέβαια -  έμαθα στη συνέχεια ότι και αυτά κατέληγαν σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας..  Τουλάχιστον στη περιοχή που εργαζόμουν ‘γώ.
 Σίγουρα η Αγγλία δεν είναι  από τις Ευρωπαϊκές χώρες  που φημίζεται για την ανακύκλωση, αλλά τόλμησε και προσπάθησε και χρόνο με το χρόνο, όταν κάποιος ΄ζει εδώ βλέπει θεαματικά αποτελέσματα στο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. 
Που θέλω να καταλήξω ??
Φανταστείτε να ξεκινήσει ανακύκλωση με ανταποδοτικά τέλη στα νοικοκυριά ?? Κάθε νοικοκυριό να πληρώνει Δημοτικά τέλη  σύμφωνα με όσα απορρίμματα παράγει. !!!
Φανταστείτε να συσταθεί μια ομάδα ειδικών  - εγώ δεν είμαι εδικός , άσχετος είμαι αλλά  είδα ότι κάποια πράγματα δουλεύουν – βιολόγων ,περιβαλλοντολόγων, χημικών   με μονοσέλιδες και δισέλιδες οδηγίες που θα τις στέλνει ο Δήμος μέσω των λογαριασμών του νερού για παράδειγμα για το πώς πρέπει να γίνεται σωστά η ανακύκλωση.
Ανακύκλωση που σε πρώτη φάση δεν θα ξεχωρίζει τα βιοδιασπώμενα απορρίμματα δεν θεωρείται σωστή ανακύκλωση.
Και τέλος ανακύκλωση  χωρίς το 100% με συμμετοχή του πολίτη το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι πως είναι «’ΥΠΟΠΤΗ»…Και το Ελληνικό Κράτος με αυτόν το ατελέσφορο και πανάκριβο Περιφερειακό Σχεδιασμό θέλει «αμέτοχο» το πολίτη.     Γιατί άραγε ???????Με Τιμή
Κυριάκος Γκίκας


1)      Υ.Γ      Δυστυχώς και κακώς μέχρι σήμερα έχουμε τους ανεξέλεγκτους ΧΑΔΑ. Δεν σημαίνει ότι οι Δήμοι και οι μέχρι σήμερα Κοινότητες επειδή τους επιτρέπεται να στέλνουν τα απορρίμματα στους «οργανωμένους ΧΥΤΑ», έχουν ήσυχη και ήρεμη την οικολογική τους συνείδηση........
2)     Υ.Γ.      Είδαμε με μεγάλη χαρά τη έκδοση πιστοποιητικού για το αν ένα σπίτι καταναλώνει πολύ ή λίγο ενέργεια, και στη προσπάθεια μείωσης, αν αυτό συμβαίνει.

 Το αρμόδιο τμήμα του ΥΠΕΚΑ γιατί δεν στρέφεται και στη δημιουργία πιστοποιητικού για το αν μια μεγάλη επιχείρηση ανακυκλώνει σωστά ή όχι ?? Για το αν ένας Δήμος ανακυκλώνει σωστά ??? Για το τι πάμε και θαύουμε στους «Νόμιμους Τσίρκο  ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ» ???? 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.