Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ !!! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΗΝΕΣ !!! ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑΣ ΤΟΥ 1821 ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΡΑΧΑΛΙΑ.....

 «Οι Έλληνες βαφτιζόμαστε μια φορά με το λάδι και άλλη μια φορά με το αίμα αν χρειαστεί για την ελευθερία της Πατρίδας»!

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ




ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑΣ ΤΟΥ 1821
Συμπληρώνονται σήμερα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, την ανεπανάληπτη εκείνη έγερση του Ελληνικού Έθνους, με το συγκλονιστικό μήνυμα «Ελευθερία ή Θάνατος».
Στην ελληνική γλώσσα η λέξη «Ελευθερία» δεν έχει μόνο την έννοια της δυνατότητας του ανθρώπου να δρα κατά βούληση, αλλά ετυμολογείται από το αρχαίο ρήμα «ελεύσομαι», που σημαίνει «θα έρθω». Υπ’αυτή την έννοια η Ελευθερία είναι αυτή που διαρκώς έρχεται. Δηλαδή είναι κάτι που απαιτεί διαρκή προσπάθεια, αγώνα και θυσίες για να το κατακτήσεις αλλά και για να το διατηρήσεις. Αυτό εννοούσε ο Ρήγας Βελεστινλής όταν είπε «η ζωή του αληθούς πολίτου πρέπει να τελειώνει ή δια την ελευθερίαν, ή με την ελευθερίαν».
Με αυτή την έννοια της ελευθερίας δώσαμε τον υπέρτατο αγώνα ως Έθνος το 1821. Μια ελευθερία που δεν μας χαρίστηκε από κανέναν, αλλά κατακτήθηκε με ανυπολόγιστες θυσίες και απαράμιλλο σθένος. Ο Κολοκοτρώνης το είπε ξεκάθαρα στον Ιμπραήμ «Πέτρα απάνω στην πέτρα να μη μείνει, εμείς δεν προσκυνούμε»!
Έτσι πορευτήκαμε ως Έθνος 200 χρόνια τώρα, έτσι μεγαλώσαμε και πλατύναμε τη χώρα μας. Και το κάναμε από τη σωστή πλευρά της ιστορίας, γιατί ως Έθνος σταθήκαμε πάντοτε με την πλευρά του δικαίου. Αυτό εννοούσε ο Παλαμάς όταν είπε «Η μεγαλοσύνη των Εθνών δεν μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα». Τη μεγαλοσύνη του Ελληνικού Έθνους την περιέγραψε ο Κολοκοτρώνης που είπε «Οι Έλληνες βαφτιζόμαστε μια φορά με το λάδι και άλλη μια φορά με το αίμα αν χρειαστεί για την ελευθερία της Πατρίδας»!
Άλλα Έθνη διεκδικούν τον τίτλο του ισχυρότερου, άλλα τον τίτλο του πλουσιότερου, μερικά ακόμα και τον τίτλο του περιούσιου λαού του Θεού. Το Ελληνικό Έθνος δεν διεκδικεί τίποτα από αυτά. Γιατί απλούστατα, ολόκληρη η οικουμένη μας αναγνωρίζει ως το ευγενικότερο όλων. Είμαστε το Έθνος που γέννησε τον πιο φωτεινό πολιτισμό που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. ‘Έναν πολιτισμό που είχε πάντοτε τον άνθρωπο στο επίκεντρό του, τις αξίες του αλλά και τα ανώτερα ιδανικά. Έναν πολιτισμό που διαπνέεται από ατόφια ελευθερία. Γιατί οι αξίες του ανθρωποκεντρικού Ελληνισμού απαιτούν διαρκή προσπάθεια, αγώνα και θυσίες για να τις κατακτήσεις αλλά και για να τις διατηρήσεις. Πάντα έτσι ήταν και πάντα έτσι θα΄ναι. Μας το υπενθυμίζει η Χίος και τα Ψαρά του 1821…
Ας ξαναδώσουμε λοιπόν στην ανθρωπότητα το μήνυμα του 1821, την ελευθερία του ανθρώπου, αυτή που διαρκώς έρχεται. Να ξαναγίνουμε το Μεσολόγγι, όπου «Κάθε ελεύθερος άνθρωπος, είναι δημότης της πόλης του Μεσολογγίου». Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, ας απαντήσουμε ως Έθνος με την οικουμενικότητα του Ελληνισμού.
Γιατί αν ξέρεις ποιος είσαι και από που έρχεσαι, τότε ξέρεις που μπορείς να πας και ποιος μπορείς να γίνεις. Με πίστη, με δύναμη, με αγάπη, με πάθος και με ελπίδα.
Χρόνια Πολλά,
Χρόνια Υπερήφανα,
Χρόνια Ελληνικά,
Χρόνια Ελεύθερα!
Γιώργος Θ. Πραχαλιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.