Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

ΠΡΟΣ ELLINIKA HOAXIS : ''Η ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ''....ΞΕΣΠΑΘΩΝΕΙ Ο ΔΡ. ΒΑΣ. ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ !!!!

 ΜΕ ΑΣΧΕΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ''ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ''

ΚΙ ΕΝΑΝ - ΔΥΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ''ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΕΙΣ''.....ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.....

ΤΕΛΟΣ !!!!

ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ELLINIKA HOAXIS ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ κ. ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ

ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ, ΝΑ ΦΙΜΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΟΨΗ, 

ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ 

ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΚΑΘΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗΣ Ή ΘΕΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ, 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΝΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΩΝΤΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ.....ΠΑΡΟΥΝ ΕΝΤΟΛΗ



ΓΡΑΦΕΙ Ο ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗΣ

στο προσωπικό του προφίλ στο F/B :


Αυτή την επικοινωνία προώθησα στα "ελληνικά hoaxes"
στα πλαίσια της λογοκρισίας που υπάρχει για το corona-virus.

"Αγαπητέ κύριε/κυρία,
Τυγχάνει –μεταξύ άλλων- να εργάζομαι 18 χρόνια ως οικονομολόγος υγείας, καθώς επίσης και να αρθρογραφώ τα τελευταία 15 χρόνια στα σχετικά επιστημονικά περιοδικά του κλάδου. Επίσης ασχολούμαι τα τελευταία 2 χρόνια με το μαθηματικό αντικείμενο των νευρωνικών δικτύων (τεχνητή νοημοσύνη) και της εφαρμογής του στο τομέα της υγείας (Genomics and Metabolomics) κυρίως σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά και στα πλαίσια ενός δεύτερου διδακτορικού στο οποίο είχα εγγραφεί για να προωθήσω αυτή μου την επιδίωξη. Προφανώς δεν θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό, ούτε όμως είμαι τελείως ανεξοικείωτος με την ανάλυση δεδομένων και την έρευνα στην υγεία. Έχω εργαστεί επίσης και ως σύμβουλος στην Διοίκηση του ΙΚΑ, πριν πολλά χρόνια, έχω και μια μικρή εξοικείωση σχετικά με την αναποτελεσματικότητα καταγραφής δεδομένων, καθώς και άλλα δεινά του συστήματος στην πράξη.
Επειδή με ενδιαφέρουν τα τεκταινόμενα στον χώρο αυτό και ειδικά ότι έχει να κάνει με το corona-virus, κοίταζα λίγο νωρίτερα τα άτομα που αποτελούν την ερευνητική ομάδα των “Ελληνικών Hoaxes”, της ομάδας σας που αποφαίνεται σχετικά με την αυθεντικότητα των ειδήσεων σε σχέση με την Υγεία και κρίνουν αν κάτι αποτελεί ψευδής είδηση ή όχι.
H απόφαση αυτή θα πρέπει να κρίνεται στην βάση επιστημονικών κριτηρίων, όπως δηλώνει και το site σας.
Για να εξασφαλιστεί κάτι τέτοιο, περίμενα να υπάρχουν κάποιοι ερευνητές σχετικοί με το αντικείμενο.
Αντίθετα ανακάλυψα ότι είναι άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση (κάποιοι είναι δημοσιογράφοι, ένας χημικός, μια εκπαιδευτικός κτλ) και των οποίων –φαντάζομαι- η ενασχόληση με την ερευνητική μεθοδολογία είναι μάλλον μικρή, για να το θέσω ήπια.
Η πρόθεσή μου εδώ δεν είναι να αποδομήσω το βιογραφικό τους, γιατί το θεωρώ απρεπές και ανήθικο.
Θέλω μάλλον να τους προστατεύσω, γιατί τα ονόματα αυτών που κρίνουν, μένουν.
Κάποιοι είναι μάλλον νέοι, φιλόδοξοι και προφανώς η εμπειρία τους στο επαγγελματικό τους αντικείμενο θα μεγαλώνει καθημερινά, γεγονός που εύχομαι γιατί αποτελούν το αύριο της χώρας μας.
Το ζήτημα που θίγω είναι άλλο.
Είναι πολύ επικίνδυνο οι άνθρωποι αυτοί να συστήνονται ως fact checkers και να κρίνουν αντιπαραθέσεις επαγγελματιών του κλάδου υγείας-ιατρών, στην βάση μιας ασαφούς «μεθοδολογίας» στην οποία φυσικά δεν έχουν εντρυφήσει και την οποία επικαλούνται για την τελική τους ετυμηγορία.
Αυτό είναι προφανές ότι συμβαίνει, γιατί αν είχαν, θα ήταν ήδη ερευνητές με δημοσιεύσεις στο χώρο της υγείας, experts, reviewers και σχετικοί με το αντικείμενο.
Ακόμη δηλαδή δυσκολεύομαι να αναγνωρίσω πως ένας π.χ απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών με ειδίκευση στο ηλεκτρονικό επιχειρείν (το αναφέρω ως παράδειγμα παίρνοντας ένα βιογραφικό στην τύχη από αυτά που παραθέτετε), έκανε έρευνα σχετικά με αντιπαραθέσεις γιατρών σχετικά με το corona-virus, την χρήση μάσκας κτλ, αξιολόγησε την σχετική επιστημονικά βιβλιογραφία, κατανόησε τα σύμβολα και την στατιστική, ερεύνησε το shadow reference, αξιολόγησε αυτά που διάβασε λαμβάνοντας υπόψη το conflict-of-interest και κατέληξε στο συμπέρασμά τoυ.
Αυτό, στην πραγματικότητα είναι το έργο που προσπαθεί να κάνει ένας ερευνητής και μάλιστα ώριμος μέσα από αρκετή προσπάθεια.
Φυσικά, αναφέρετε και κάποιους επιστημονικούς συνεργάτες, οι οποίοι, αφιλοκερδώς, προσφέρουν την γνώση τους στο site σας και οι οποίοι τους βοηθούν –μάλλον- στο έργο τους.
Σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν δεοντολογικά ορθό να υπογράφουν οι ίδιοι τις αντιρρήσεις τους, να χρησιμοποιούν ερευνητική γλώσσα που προσιδιάζει στην σοβαρότητα και την αντικειμενικότητα που επικαλείστε και να τους δίνεται η ευκαιρία να επικοινωνούν άμεσα με τους διαφωνούντες συναδέλφους τους ώστε να υπάρχει ουσιαστικός διάλογος.
Αυτό σημαίνει επιστήμη.
Αυτό συμβαίνει σε ένα επιστημονικό συνέδριο.
Η αντιπαράθεση είναι ευθεία, προφανής, άμεση και βασίζεται σε δεδομένα.
Η λογοκρισία, δεν έχει θέση στον χώρο της επιστήμης.
Λόγω του ότι έχω διδάξει σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο και έχω δώσει σεμινάρια εκατοντάδων ωρών σε ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ για το πώς θα διαβάζουν ένα επιστημονικό paper (στον τομέα μου-τα οικονομικά υγείας), αδυνατώ να πιστέψω ότι ένας άνθρωπος που δεν έχει στενή σχέση με ένα αντικείμενο, μπορεί να κρίνει ορθά μια μελέτη διαβάζοντας μόνο κάποια κομμάτια του (όπως εσείς λέτε ότι κάνουν οι συνεργάτες σας), ειδικά μάλιστα μελέτες από άλλα αντικείμενα του χώρου με άλλη ορολογία, άλλα μαθηματικά κτλ.
Γνωρίζω ότι αυτό δεν συμβαίνει και θα ήταν σωστότερο να μην το επικαλείστε.
Αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο αν υπήρχε ένας επαγγελματίας που τους κατεύθυνε σε ένα τέτοιο έργο.
Αλλά όπως σας ανέφερα, αν κάτι τέτοιο συμβαίνει θα πρέπει να ορίζεται συγκεκριμένα και φανερά και στα πλαίσια ενός διαλόγου, ποίος είναι αυτός που διατυπώνει τι.
Φυσικά οι συνεργάτες σας, ως νοήμονα άτομα, έχουν την δυνατότητα να διατυπώνουν την γνώμη τους, δικαίωμα που διατηρούμε όλοι μας, αρκεί να το δηλώνουν ότι αποτελούν γνώμη και όχι επιστημονική γνωμάτευση, όπως παρουσιάζεται από το site σας.
Επίσης θα ήταν σωστότερο να διατυπώνουν τις απόψεις τους με μια γλώσσα που χρησιμοποιεί λιγότερη απολυτότητα και περισσότερη ακρίβεια και σφαιρικότητα.
Αν πραγματικά θέλετε να αποκτήσετε κάποια αξιοπιστία, θα πρέπει
α) να προωθείτε τον διάλογο
και
β) να χρησιμοποιείται ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ανεξάρτητων επιστημόνων.
Θα ήθελα να σας ενημερώσω, ότι αυτή μου την επικοινωνία θα την αναρτήσω και στον λογαριασμό μου.

Δρ. Φραγκουλάκης Βασίλειος"

ΣΗΜΕΙΩΣΗ :
Για περισσότερες πληροφορίες ως προς την πραγματική ιστορία των EΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΟΑΞΙΣ
διαβάστε εδώ :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.